Sunday, 24 May 2015

JJCM- Restoran East West

Entry kali ini adalah berkenaan sebuah restoran baru yang menjadi pujaan beberapa orang cikgi di sekolahku. Hinggakan tidak terbilang jari hendak mengira berapa banyak mereka dah dinner kat sini. 

Aku apabila menulis entry ini dah masuk kali kedua aku dinner kat sini.

Nama pun East West so what did you espect? of course the meal provided here is east bermaksud you all bolehlah makan sotong goreng tepung, tomyam, ikan bakar, kupang, lala and so on macam makan di kedai tomyam. And west all western food like pasta, chicken chop, lamb chop and ect.

So...di pendekkan cerita jom tengok apa menu yang aku order..

this the restaurant, aku suka betul restoran yang ada bangku. sesuai untuk lepak2 dan mengingatkan kembali nostalgia makan di bangku sewaktu sekolah rendah.

 meja ala2 pokok pine..kat mana agaknya tempah. suka sangat warna kuning pine tue.

menu.ada alamat dan nombor phone.bolehlah zoom kalau nak pergi east & west garden ni.

entre for my husband.nasi lemak bungkus. anakku yang comel pandang apalah tu.


air gelas besar.garag-gara minum teh o gelas besar aku tak dapat tidur malam tu..

and lastly aku order

LAMB CHOP 

its so yummy..but if the chef can make the blackpepper so more spicy it will be nice. i love the jacket potato with cheese,,the steam vegetable such as carrot and brocolli.. aku kalau makan western aku elllergic dengan kobis yang di sagat2,tapi steam vege ni telah lepas ujian western ku..

So, overall..I will come again and eat their western foods. but I nak try juga dia punya sotong celup tepung. Cikgi kat sekolah aku kata best..

Oklah its night already. Hopefully all the readers enjoy my post. 
Semoga Allah memberkati anda semua.

Till then.. Assalamualaikum.

Thursday, 14 May 2015

Merajuk

Hai semua,

Pernah tak mengalami situasi merajuk dengan suami?
Kalau nak tau saya adalah orang yang paling kuat merajuk. Badan saja besar tapi hati cepat tersentuh. Ingat lagi waktu kecil kena marah dengan emak mass tu umur 6 tahun. Merajuk sampai tak makan. N then pernah juga merajuk nak lari rumah. Tapi tak jadi lari sebab takde duit..Nak lari naik apa?Ha memang nostalgia betul.

Bila dah kahwin lagi cepat merajuk especially dengan husband. Salah sikit terasa. Salah sikit merajuk. Tapi masa tu di awal2 perkahwinan.

Sekarang setelah usia perkahwinan 8 tahun barulah saya jumpa satu solution untuk atasi masalah merajuk. Caranya adalah dengan mendiamkan diri saja. No phone, no sms, no whatsapp.Bila dah reda barulah cakap. Bukan apa taknak bergaduh meninggi suara. Baik senyap. Dengan senyap kita boleh berfikir dengan lebih rasional. Dengan senyap paaangn kita akan terasa. Eh napa isteri aku tiba2 senyap. Dalam diam he will realise his fault.

Tapi ada juga ketikanya bila diam husbandku tak faham2..Alah kadang2 saje nak trigger kita..Kadang2 buat tak faham. Susahlah ni..sampai satu tahap terpaksalah beritau. For me kalau rasa tak puas hati saya suka sms..Ntah memang minat menulis kot.

Oklah..so apa u oll semua buat kalau merajuk? If free pleaseee share with me.



Wednesday, 13 May 2015

Penilaian Akhir Semester 3


Minggu ini jaga exam
Lepas DVM
SVM Tahun 2
Kertas PK tak habis tanda
Orang asyik tanya tak habis tanda
Cubalah ajar barulah tahu
Cubalah jaga exam barulah tahu

Sekian, seloka pagi ini.

Saya seorang guru

Saya seorang cikgu. Ya...itulah profesion saya.Mungkin disebabkan kekangan itu saya jarang menulis di dalam blog saya. Tiada masa...Dan tiada idea.Habis segala idea dicurahkan pada pelajar. Tiap-tiap hari hidup saya di sekolah bermula pada pukul 8. Kalau ada kelas saya akan ke kelas.Jika tidak, saya dan rakan- rakan akan makan. Orang kata isi minyak jap lagi nak menoreh. Kalau tak masuk ke kelas saya akan siapkan kerja-kerja pekeranian. Update data, buat file itu ini, kemaskini file. Hu minggu ini saya dikehendaki menjaga exam. Budak exam kita jaga. lepas exam tanda kertas. Dalam masa yang sama kena pergi kursus.Dalam masa yang sama kena urus persuapan hari guru. Yang sedihnya, i have no time to marks students paper..dek kerana menjaga exam, n pergi kursus. Update pbs pelajar..Ada yang baru nak hantar..Itulah adanya. Kadang2 tak sempat nak ikut dateline sbb tiada di sekolah. Agak2nya ada tak org tau how to be efficient teacher.. sempat buat semua benda.
Then, kat sekolah saya ni ada seorang cikgu yg sgt efficient. Dia jadi macam tu sbb dia takkan buat kerja yang mendatang. Dan dia diberi kerja yang bermusim iaitu urus kertas exam. Kalau sesiapa yg jadi guru kelas dia akan buat banyak sgt kerja.Hantar surat pada parents isi kehadiran..n so on..Hence, memang kerja guru senang. Tapi ianya multitasking.Sayalah guru, sayalah kerani data, sayalah juruaudit dalaman, sayalah cikgu disiplin, sayalah event manager, sayalah jaga koperasi dan banyak lagu..Mau jadi cikgu? Boleh tetapi cikgu sekrg bukan hanya mengajar tetapi dialah segala-galanya.
Selamat Hari Guru rakan-rakan sepejuangan. Semoga kita diberkati Allah dan semoga pihak pentadbir faham banyaknya kerja kami.

menyepi

setelah episod duka suami dan anak kena tahan wad, aku terasa amat insaf, terasa takut, "Ya Allah, janganlah kau ulangi semua ini&qu...