Monday, 29 December 2014

Travelog Cuti Cameron Highlands Part 3

Final travelog at Cameron Highland,

Sesampai di Cameron Highlands kami merayau-rayau, perhhh...cari hotel. memang takdelah. walaupun tak cuti sekolah. Mana nak tidur ni? dahlah hujan.

So, we decided to go to Cool Point. This hotel is belongs to Malays owner. And this hotel tak pernah nak kecewakan mama. Kali kedua duduk di hotel ni kalau main terjah je Cameron Highlands. Setakat nak tidur bolehlah. Water heater ada, kettle ada dan ianya dekat dengan kedai makan. Situated at Tanah Rata.


Then, kami jalan-jalan, pergi mana? Malam tu kami spend masa di Pasar Malam Brinchang. Memang suka pergi sini. Banyak boleh beli makanan and sayur-sayuran untuk dibawa pulang.

Esoknya...jalan-jalan Cactus Valley. Memang suka ke sini. Boleh makan strawberry.

zaid dan kaktus


zaid dan babah 

tempat paling zaid suka, hingga tak mau balik


makan kat atas...memang mama akan makan strawberry aje duduk dekat sana.

then, petang tu kami pun berangkat pulang. its a happy journey for me and my family. zaid really enjoy it..hopefully Allah will let us travel again to see the world that is created for us. InsyaAllah.

Lots of Love,

Mama.

Sunday, 28 December 2014

pyjamas for zaid


those above are pyjamas for zaid.mama love to buy you pyjamas because mama like you to feel comfortable when you are sleeping. besides, most of your pyjamas is dirty...just ordinary brands and its affordable..year end sales is over...haha...bleh cayake?

Friday, 26 December 2014

its been 7 years we've been married


its been 7 years we have been married.its a long a journey...but not too long.so this year we celebrate our 7th anniversary at The Legend Resort Cherating.Its a moody celebration because i really worried about zaid health...Its moonsoon celebration. Ermm...Sorry babah. But i worried too much about him. Happy 7th Anniversary. I love u. I love Zaid. Lets Allah make me strong as a mother and wife.


Thursday, 25 December 2014

my roses bloom...

 

my roses bloom...as my husband said that it will never bloom as i dont fertilized it..but he dont know that i fertilized them with my love. :)

Thursday, 18 December 2014

Entri ini khas buat anakku Zaid

oHai Zaid..

Zaid apa khabar?Alhamdulillah Zaid dah sihat. Syukur pada Allah di atas  kesembuhan yang diberi. Allah memang maha berkuasa. Ya Allah ampunkan segala dosaku.

Zaid cuti sekolah ni Zaid berkepit aje dengan mama. Tapi mama tak kisah Zaid. Mama tak pernah rasa Zaid menuusahkan mama. Malah Zaid dah menceriakan hidup mama dan babah. Tadi tiba-tiba je Zaid pergi dan cium mama. Terharu mama rasa. Semoga Zaid akan cium mama sampai mama dah tua.

Adanya Zaid dalam hidup mama, mama tak pernah sikit pun rasa susah. Bila adanya Zaid barulah mama rasa enjoy nak travel. Sebab kenapa sebab mama tak boleh hidup tanpa babah dan Zaid. Kamu berdua syurga mama. 

Harap mama akan jadi mama Zaid yang paling best, kawan yang best untuk Zaid dan Babah serta isteri yang mithali kelak.

Mama doakan Zaid dan Babah berjaya di dunia dan akhirat.



Mama sayang Zaid. You always be my baby till the end of my life.



zaid demam...galaunya hati

zaid demam, hati mama jadi kacau.mama buat research kat mr google.banyaj pendapat.banyak dan hadamkan dia.tak lalu makan tak lena tidur. Ya Allah sembuhkan anakku. Sesungguhnya engkaulah yang Maha Penyembuh. Engkaulah yang Maha Penyayang.
demam bukanlah penyakit.. tetapi ianya menunjukkan tindakbalas yang baik kerana thermostat badan berfungsi dengan baik untuk melawan virus atau bakteria yang menyerang pertahanan badan..inilaj research google terbaru mama.

1. bila anak demam, hati mama menjadi galau...bilalah nak baik demam.dah jadi termometer fobia..asyik2 tgk termometer...asyik2 nak ukur suhu anak.mcm buat eksperimen dalam makmal pulak.

2. so apa tindakan mama..pertama google...ye apb dibaca laman web bahasa melayu dan bahasa inggeris masing2 ada ckp jangan risau kalau demam...melainkan suhu tinggi 38.3 selama 3 hari then bawa anak jumpa doktor..sape kata kita tak perlu doktor..kita perlukan doktor.

3. beri ubat demam jika anak merengek dan tidak selesa...kalau
anak aktif, lalu makan, lalu minum..jgn risau...insyaAllah baiklah dia nanti..

4. beri banyak liquid.bagi anak stay hydrated. mama akan hulur sippy cup zaid 10-15 minit sekali. dia akan minum. buat jus buah- buahan.bagi makan aiskrim...ni baca laman web org putih..diorang kata nak sejukkan badan.

5. mama akan masak bubur, sup ayam, dan air barli. pelbagaikan menu. buat sup sayur. banyakkan makan protein. cthnya boleh buat ikan bakar. mama akan bagi zaid makan telur separuh masak.untuk beri tenaga. mama bagi zaid makan madu sebab madu penawar segala penyakit. tingkatkan imun sistem.alangkah senang kalau zaid makan omega tiga. tadi mama ada bagi zaid virgin coconut oil.mama ckp aiskrim baru dia nak makan. beli offer 3 jam lagi dia dah xnak.

6.so stkt ni mama baru bg ubat 2 kali..malam semalam sekali. siang tadi sekali..tengoklah esok.mama harap kamu sihat zaid esok.sebab kamukan superhealthy kid.

coretan mama yang risau...😞

Monday, 8 December 2014

Travelog Cuti Cameron Highlands - Part 2

Usai sudah kembara di Kuala Woh kami sekeluarga meneruskan perjalanan ke Cameron melalui jalan Tapah. Satu pilihan yang salah aku rasa kerana selekoh yang banyak itu menyebabkan anakku yang comel muntah.

" Mama kit perut", kata Zaid.

Aku ingatkan perut dia masuk angin. Tapi tanggapan Mama salah sebab tak lama lepas tu aku ada terdengar bunyi yang tak pernah aku dengar. Macam bunyi burp..burp...senyap..burp..terus muntah. Kesian wan, sebab habis baju wan terkena muntah Zaid. Nasib baik pada masa tu aku menghampiri Ladang Boh. Kami berhenti di situ dan wan menukar pakaiannya dan aku tukarkan pakaian Zaid.

Selepas itu, kami berhenti berehat sambil menikmati pemandangan ladang teh yang menghijau. Satu benda yang mesti aku makan di sini adalah skon strawberry. Erm..aku suka sangat skon strawberi ni.


Ladang Teh yang menghijau. SubhanAllah.


Pilihan Zaid. Strawberry Cheesecake. Alhamdulillah mabuk Zaid dah hilang ketika ini. Tengok berselera dan happy je anak mama ni.


Oklah sampai di sini sahaja coretan mama kali ni. Besok mama sambung lagi. Nak tido dah ngantuk dah ni. Sambungan esok mama citer pasal hotel yang mama menginap.

Travelog Cuti Cameron Highland - Part 1

Percutian ke Cameron Highland pada kali ini adalah tanpa dirancang. Aku bangun di pagi hari, tak silap ketika itu jam menunjukkan 4.00 pagi. 

" Jom kita gi Cameron", kata suamiku.

Aku apalagi terus berkemas apa yang patut sebelum dia berubah fikiran. Aku teks Mak Ngah suruh bersiap. Dan akhirnya jam 7.00 pagi kami bertolak dari kediaman kami yang indah ini. Aku dan keluarga singgah sebentar di Penghulu Cantik untuk bersarapan.

Perjalanan diteruskan dan pada kali ini kami mengambil keputusan untuk melalui jalan tapah yang mempunyai berapa selekoh pun aku tak tahu. Tapi sebelum tu, kami singgah di Kuala Sungai Woh kerana En. Suami ingin mengimbau kembali kenangan silamnya ketika bercuti di situ sewaktu sekolah rendah. 


Kemudian kami berehat sebentar di sini. Kami sekeluarga hanya makan roti sahaja. Buat pengetahuan semua Kuala Woh ini mempunyai air dasar yang panas. Tak percaya pergi, dan cecahkan kaki di pinggir pasir. Perhh..macam nak melecur rasanya. 


Zaid sedang merehatkan diri. Budak kecik ni memang peminat roti. Sangat behave apabila dibawa berjalan. Samalah macam mama dia. Kalau tak beku rasanya urat saraf ni.


Kawasan Kuala Woh yang sunyi.  Tidak ramai pengunjung.

Sesiapa yang lalu jalan Tapah ni singgahlah di Kuala Woh. Rasailah air panas yang terdapat di sini.


menyepi

setelah episod duka suami dan anak kena tahan wad, aku terasa amat insaf, terasa takut, "Ya Allah, janganlah kau ulangi semua ini&qu...